Het uur van de waarheid

Hoewel veel mensen klagen over stress en drukte op het werk, is er soms ook gewoon te weinig te doen. Je kunt dan eerder vrij nemen, maar dat kost je vakantiedagen of geld. Of ga je betaald ‘niets doen’?

Casus

Je werkt als uitzendkracht bij een klein kantoor. Het is jouw taak om de post te ordenen en indien nodig te archiveren. Het is zomer, 35 graden, en erg rustig op het werk. Op een dag is er niemand aanwezig behalve de eigenaar. Hij gaat om 11 uur weg, en hij zegt dat jij ook maar moet gaan als je klaar bent. Er is toch niet veel te doen. Om half 1 is alle post weggewerkt, en je kunt dus naar huis. Maar dan krijg je ook minder betaald. Je hebt eigenlijk wel gerekend op het loon voor de hele dag. Volgende week wordt de dag na de loonbetaling je huur afgeschreven, en dat gaat zelfs als je al je uren maakt maar net lukken.

Wat doe je? Ga je nu en zeg je tegen de eigenaar dat je tot 5 uur bezig bent geweest? Ga je nu weg en meld je dat ook? Of blijf je tot 5 uur, hoewel er eigenlijk niets te doen is?

Wat denk je zelf?

Wat is je eigen mening? En zou je een bepaalde ethische invalshoek kunnen gebruiken om over bovenstaand dilemma de knoop door te hakken? Kijk vervolgens hieronder naar de uitgewerkte feedback.

Feedback

De eerlijkste optie is in deze situatie niet moeilijk te vinden; dat is weggaan, en niet betaald krijgen. Om half 1 weggaan en dat niet vertellen levert je weliswaar én vrije tijd, én geld op, maar is zeker niet de ethische keuze. Je liegt, en accepteert een beloning voor werk dat je niet hebt gedaan. Maar tot 5 uur blijven terwijl er niet veel te doen is? Of misschien wat langzamer werken? Dan heb je in ieder geval je uren gemaakt.

Een achterliggende vraag hierbij is of je wordt betaald voor je tijd of voor je werk. Prikklokken worden steeds minder gebruikt, op afstand werken via internet is steeds gemakkelijker. Er is een tendens om personeel te belonen voor wát ze doen, en niet hoe lang het duurt. ‘Het nieuwe werken’ is een hype. Maar in de praktijk dienen veel mensen gewoon nog van 9 tot 5 aanwezig te zijn. Het meten van het aantal uren dat iemand werkt is nou eenmaal makkelijker dan bepalen hoeveel iemand precies bereikt op een werkdag.

Eerder weggaan en daarover liegen is sowieso ethisch gezien een slechte keuze. Dit komt er eigenlijk op neer dat je steelt van je werkgever. Maar eerder weggaan en daardoor minder betaald krijgen kan je net heel slecht uitkomen. Maar mag langzamer werken of niets doen maar wel tot 5 uur blijven? Als je er vanuit gaat dat je voor je tijd wordt betaald, dan kan dit. Als je vindt dat je voor je werk wordt betaald is dit eigenlijk ook niet een ethisch juiste keuze. Maar de huur dan? Die zal toch betaald moeten worden.

Een eerste optie is om te kijken of er echt niets nuttigs meer te doen is. Misschien kunnen er kasten worden opgeruimd, moet er oud papier worden weggebracht of kan de keuken wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Dan doe je in je werktijd in ieder geval iets dat het bedrijf ten goede komt. Anders kan je ook weggaan en de volgende dag aan de eigenaar uitleggen wat het probleem is. Misschien kan je vakantie-uren opnemen, of kunnen de gemiste uren in een andere week op je salaris worden ingehouden. Je kunt dan gelijk afspraken maken over de volgende keer dat zoiets voorkomt. Op deze manier kan je de huur betalen zonder het gevoel te hebben dat je je onethisch gedraagt.