Sigmund Freud

Sigmund Freud lijkt eigenlijk niet op zijn plek in een beschrijving van filosofen. Toch heeft hij in zijn werk als psycholoog veel gezegd over wat mensen drijft, waarom ze dingen doen of laten. Hoewel Freud zichzelf niet als een filosoof beschouwd, heeft hij wel degelijk invloed gehad op de filosofie van de 20e eeuw.

Freud, geboren in 1856 in het toenmalige Oostenrijkse rijk, zag zichzelf vooral als arts, niet als filosoof. Toch noemde hij zijn psychoanalyse ook wel “de filosofie van het leven” en heeft hij veel gezegd over hoe mensen in de wereld staan en waarom religies bestaan. Beide onderwerpen die ook in de filosofie veel aan de orde komen.

Voordat Freud de psychoanalyse als therapie inzette tegen psychische stoornissen, heeft hij geprobeerd mensen te genezen met cocaïne en hypnose. Dit bleken allebei niet echt succesvolle strategieën.

In 1933 werden Freuds boeken door de Nazi’s verbrand. In 1938 vielen de Duitsers Oostenrijk binnen en hij besloot toen naar Engeland te verhuizen. Hier is hij in 1939 overleden.